Vitamin

1. Létfontosságú tápanyag, amely energiát nem hordoz. Pár kivételtől eltekintve csak táplálkozás útján jut hozzá a szervezet. Hiányuk jellegzetes tüneteket okoz, és ezek a tünetek a hiányzó tápanyag vagy tápanyagok pótlásával megszűnnek. Az élő szervezetben vagy különféle életfolyamatokat gyorsítanak fel vagy indítanak el, vagy fontos szerkezeti vegyületek képzésében vesznek részt. Az állati és emberi szervezet – kevés kivétellel – nem képes előállítani őket, ezért napi rendszeres bevitelük szükséges.

2. Átvitt értelemben: Táplálék-kiegészítő tabletta vagy kapszula, amely gyakran több ilyen értékes összetevőt tartalmaz, és a rendes táplálék melletti rendszeresen fogyasztása az egészség megóvása, vagy a betegségekből való gyors gyógyulás érdekében indokolt.

Eredet [vitamin < latin: vita- (élet) + -amin (nitrogén alapú vegyület)]
Megjegyzés: Az elnevezést Kazimir Funk lengyel kutató (1884-1967) használta elsőként, mikor felismerte, hogy egy életfontosságú (vita-) és nitrogénvegyületről (-amin) van szó.